Parcuri fotovoltaice (peste 100kW)

Specialiști în energie regenerabila: parcuri fotovoltaice, cladiri independente energetic, autorizatii, licente, avizari, proiectare, consultanta, exploatare si furnizare de energie.

Centralele fotovoltaice sunt în acest moment una dintre cele mai rentabile şi sigure investiţii. Rata brută a rentabilităţii unui astfel de “parc” poate varia între 12% şi 21% pe an.

Mai jos puteţi vedea un grafic care reflectă amortizarea şi generarea de venituri pentru un parc de 2,5MW ce a necesitat o investiţie de 4 milioane de euro.

amortizare-parc

Rentabilitatea centralelor fotovoltaice depinde de:

  • a) venituri.
  • b) costurile de realizare.
  • c) de nivelul cheltuielilor opreaţionale.

A) Veniturile provin din două surse:

  • vânzarea efectivă de energie.
  • tranzacţionarea de Certificate Verzi pe bursa specializată.

B) Costurile de realizare sunt între 1,3 şi 2,1 Euro / Watt. Variaţia de cost este dată de calitatea echipamentelor, soluţia tehnică aleasă, forma şi tipul terenului, distanţa la care este situat faţă de o linie de electricitate, amplasarea terenului faţă de punctele cardinale, costurile de racordare la sistemul energetic naţional, etc.

C) Nivelul cheltuielilor opraţionale este între 3% şi 10% din venitul anual şi cuprind: pază, mentenanţa echipamentelor şi a terenului, monitorizarea sistemului, etc.

Perioada de executare a unui astfel de investiţii este variabilă între 2 şi 6 luni în funcţie de tipul şi amplasarea terenului şi condiţiile meteo.
Acest timp de investiţie este oportună şi din primsa faptului că România se bucură de un grad de radiaţie solară foarte bun pentru producţia de energie electrică.

 

Harta de radiaţie solară a Europei


Harta de radiaţie solară a României

Aici puteti vedea un exemplu de parc fotovoltaic de 1MW – primul din Prahova si printre primele functionale din Romania.

Un răspuns

  1. […] Parcuri fotovoltaice (peste 100 kW) […]

Comentariile sunt închise.